• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

Hjorth

  • Pääsivu
  • Tuotteet
  • Uutiset
  • Jälleenmyyjät
  • Esitteet ja mainokset
  • Yritys
    • Palaute
    • Historia
    • Takuuehdot
    • Ohjeet

Jälleenlatausopas

Olemme koonneet yksinkertaisen selvityksen siitä mitä patruunoiden jälleenlataaminen on. Olemme halunneet luoda mahdollisimman yksinkertaisen kuvan jälleenlatauksesta ja osoittaa, että itse asiassa on kyse helposta ja miellyttävästä harrastuksesta. Jälleenlataamalla patruunoita voit itse vaikuttaa patruunan ominaisuuksiin ja koota aseellesi parhaan mahdollisen patruunan. Jälleenlataamalla saavutat myös huomattavia säästöjä. Kaliiperista riippuen jälleenladattu patruuna voi olla jopa yli 60 % edullisempi kuin tehdaspatruuna. Emme vastaa tietojen oikeellisuudesta.

Ennen kuin aloitat
Patruunoiden jälleenlataamiseen tai lataamiseen tarvitaan pieni määrä tarkoitukseen valmistettuja työkaluja. Suosittelemme että ostat aluksi valmiin paketin, jonka mukana saat kaikki perusvarusteet. Tarvitset myös luoteja, hylsyjä, nalleja ja ruutia. Varmista aina jälleenlatauskäsikirjasta mitkä ruudit ja nallit soveltuvat lataamallesi patruunalle. Varmista myös, että aseesi ja jälleenlataamasi patruuna ovat kaikilta osin yhteensopivia. Ole varovainen ja muista käyttää suojalaseja.

Jälleenlataaminen työvaiheittain
Seuraavassa lyhyt esittely itse jälleenlatausprosessista. Esimerkissämme olemme käyttäneet perustyökaluja ja yksivaiheista latauspuristinta. Enemmän lataavalle on tarjolla paljon itse lataustyötä helpottavia ja nopeuttavia työkaluja.

1. Puhdista ja tarkista hylsyn kunto

Puhdista hylsy pehmeällä kankaalla. Hylsyt voidaan myös puhdistaa rumpu- tai värinäpuhdistajassa. Tarkista että hylsyssä ei ole halkeamia, repeämiä, pullistumia, painaumia tai muita vikoja. Vialliset hylsyt tulee hävittää. Tarkista hylsyn mitat ja kaliiperi. Käytä apuna jälleenlatauskäsikirjaa varmistuaksesi eri kaliipereiden standardimitoista.

2. Hylsyn rasvaaminen (vaihe 1)

Ennen supistamista hylsy on ehdottomasti rasvattava tai öljyttävä. Helpoiten se tapahtuu pyörittämällä hylsyä hylsyöljyllä imeytetyllä öljyämisalustalla. Öljy vähentää supistuksessa ilmenevää kitkaa.

3. Hylsyn rasvaaminen (vaihe 2)

Hylsyn kaulan kalibrointikitkan vähentämiseksi voi hieman öljytä myös kaulan sisäpintaa esim. öljytyllä hylsyharjalla. Varo kuitenkin käyttämästä liikaa öljyä. Liika öljy haittaa ruudittamista.

4. Asenna hylsynpidin

Valitse lataamallesi kaliiperille sopiva hylsynpidin ja aseta se latauspuristimeen

5. Asenna supistusholkki

Kierrä supistusholkki latauspuristimeen niin syvälle, että sen alapää koskettaa hylsynpitimen yläosaa kun puristimen kahva on painettu alas. Nosta sitten kahva takaisin ylös ja kierrä holkkia 1/8 - 1/4 kierrosta alaspäin ja lukitse holkki paikalleen lukkorenkaalla. Säädä myös nallinpoistopiikki oikeaan asentoon, sen kärjen tulee olla noin 5 mm ulkona holkista.

6. Aseta hylsy puristimeen

Kahvan olessa ylhäällä voit asettaa rasvatun hylsyn hylsynpitimeen.

7. Hylsyn täyssupistaminen

Paina puristimen kahva alas (tasaisesti ja tukevasti). Hylsy supistuu ja käytetty nalli irtoaa (mikäli nalli ei irtoa tulee nallinpoistopiikki säätää uudelleen). Nosta seuraavaksi kahva takaisin ylös. Jos hylsy on jäänyt rasvaamatta tai se on huonosti rasvattu se saattaa juuttua supistusholkkiin. Juuttuneen hylsyn poistamiseen tarvitaan erikoistyökalu.

8. Tarkista hylsyn pituus ja lyhennä tarvittaessa

Supistettaessa ja käytettäessä hylsy venyy usein kyseisen kaliiperin sallittua maksimimittaa pidemmäksi (katso jälleenlatauskäsikirjasta). Mikäli hylsy on venynyt tulee se lyhentää hylsytrimmerin avulla. Trimmerillä hylsy sorvataan oikean pituiseksi.

9. Lyhennetyn hylsyn suuaukon jyrsiminen

Hylsytrimmeri jättää hylsyn suuhun jäysteen. Hylsyn suuaukko tulee jyrsiä suuaukonjyrsimellä sekä sisä-, että ulkopuolelta. Jyrsiminen mahdollistaa uuden luodin hyvän istuvuuden. Tässä vaiheessa nallipesä on myös syytä tarkistaa ja puhdistaa.

10. Käsiasepatruunoiden ja muiden suorahylsy- kaliipereiden hylsyn suun avarrus

Rakenteestaan johtuen suorahylsyn suuaukko tulee aina avartaa ennen uuden luodin asettamista. Aseta avarrusholkki ja hylsynpidin puristimeen. Suuaukon avarrusholkki tulee säätää niin, että uusi luoti juuri ja juuri sopii hylsyn avarrettuun suuaukkoon.

11. Hylsyn nallittaminen (vaihe 1)

Käytä apuna nallinkääntölautasta. Kaada sopiva määrä nalleja kääntölautaselle ja ravista kääntölautasta varovasti kunnes kaikki nallit ovat kääntyneet alasinpuoli ylöspäin

12. Hylsyn nallittaminen (vaihe 2)

Aseta hylsy puristimeen ja aseta nalli alasinpuoli ylöspäin puristimen nallinpitimeen.

13. Hylsyn nallittaminen (vaihe 3)

Työnnä puristimen kahva alas ja nallinpidin sisään. Varmista että pidin työntyy pohjaan asti.

14. Hylsyn nallittaminen (vaihe 4)

Nosta puristimen kahva takaisin ylös hitaasti ja varoen. Tässä vaiheessa uusi nalli kiinnittyy hylsyyn. Nosta kahva ylös asti ja irroita hylsy. Tarkista nallin istuvuus. Nallin yläpinnan tulisi olla noin 0,1 - 0,2 mm hylsyn kantapintaa syvemmällä. Mikäli hylsy ei irtoa sovinnolla nallinpitimestä se on viite siitä, että nalli ei ole painunut tarpeeksi syvälle. Liian syvällä oleva nalli tuottaa sekin vaikeuksia ammuttaessa.

15. Hylsyn nallittaminen (vaihe 5)

Nallittamisen nopeuttamiseksi ja helpottamiseksi on saatavana paljon työkaluja. Kuvassa puristimeen liitettävä automaattinen nallinsyöttäjä. Saatavana on myös erilaisia käsinallittajia

16. Hylsyn ruudittaminen (vaihe 1)

Tarkista jälleenlatauskäsikirjasta mitä ruutia ja kuinka paljon sitä tulisi käyttää. Kun olet määrittänyt ruudin määrän, punnitse tarvittava ruuti ruutivaa’alla.

17. Hylsyn ruudittaminen (vaihe 2)

Punnittu ruutimäärä voidaan nyt kaataa hylsyyn ruutisuppiloa apuna käyttäen.

18. Hylsyn ruudittaminen (vaihe 3)

Ruudittamisen nopeuttamiseksi voit myös käyttää ruutimittaa. Täytä ruutimitta tarvittavalla ruutityypillä ja laske muutama ruutiannos mitasta läpi varmistaaksesi, että ruuti valuu tasaisesti. Kalibroi haluamasi ruutimäärä ruutivaa’an avulla. Tarkista ensimmäiset ruutiannokset ja lukitse ruutimitan annostelja. Ruutiannos on hyvä tarkistaa esim. joka kymmenennen patruunan kohdalla. Ruutimittaa käytettäessä on tarkistettava, että koko ruutiannos todella putoaa hylsyyn. Varmista myös että hylsyyn ei mene tupla-annosta.

19. Hylsyn luodittaminen (vaihe 1)

Poista supistusholkki ja asenna luodinasetusholkki latauspuristimeen. Aseta nallitettu ja ruuditettu hylsy hylsynpitimeen. Paina puristimen kahva alas ja kierrä luodinasetusholkki niin alas, että se pysähtyy. Kierrä sitten holkkia takaisin noin 1 kierros ja lukitse se paikoilleen.

20. Hylsyn luodittaminen (vaihe 2)

Aseta luoti hylsyn suulle ja pidä se siinä samalla kun painat latauspuristimen kahvaa alaspäin. Hivuta luoti ja hylsy luodinasetusholkkiin. Tarkista luodin asetus kun nostat kahvan takaisin ylös. Mikäli luodin tulisi olla syvemmällä, kierrä luodinasetuskaraa alaspäin. Paina hylsy ja luoti uudestaan holkkiin ja tarkista luodin asetus, toista kunnes luoti on asettunut oikein. Lukitse lopuksi luodinasetuskara paikalleen.

21. Lopputarkastus

Jälleenladattu patruuna on nyt valmis. Tarkista vielä kerran että patruuna on hyvälaatuinen. Pyyhi sitten patruuna puhtaaksi öjlystä tai vahasta. Valmis patruuna tai patruunat on syytä laittaa omaan rasiaansa ja merkitä rasiaan patruunan tiedot. (Lähde: RCBS)

(emme vastaa tässä tämän oppaan sisällöstä)

  • Oy K. Hjorth Ab
  • Palaute
  • Ase.fi
  • Villimaa-verkkokauppa
  • Esitteet
  • Briefly in English
  • Kort på Svenska

Seuraa meitä Instagramissa

© Copyright 2022 · Oy K. Hjorth Ab. · Kaikki oikeudet pidätetään. All rights reserved.